Doelgroep 55+

Inleiding

Nederland vergrijst en zeker in Zeeland zien we een toename van het aantal ouderen. Gelukkig worden veel ouderen vitaal oud, maar een kleine groep heeft extra ondersteuning nodig. We zien een toename van welvaartsziekten, zoals diabetes mellitus en hart- en vaataandoeningen. Ook nemen bij het ouder worden de fysieke mogelijkheden af, zoals uithouding, spierkracht, evenwicht, lenigheid en botintensiteit. Het goede nieuws is dat we dit proces kunnen vertragen door in beweging te blijven. Hoe fitter, hoe gezonder en hoe meer levenskwaliteit. Preventie draagt bij aan het vitaler ouder worden van Zeeuwse inwoners en op termijn bespaar je hiermee in jouw gemeente uitgave aan o.a. zorgkosten.

Aanbod

Elke Stap Telt 

Het wandelproject Elke Stap Telt richt zich zowel op de niet of minder actieve senioren (sedentaire senioren) als op de meer sportieve senioren. Met de juiste begeleiding is het project ook toepasbaar voor specifieke doelgroepen, waaronder mensen met een (chronische) beperking. Het project begint met een instaptest waarbij senioren worden getest op hun basisconditie. Op basis van de testresultaten worden de deelnemers ingedeeld in een groep op eigen niveau en krijgen zij een individueel opbouwplan aangereikt dat ze gaan volgen in de daaropvolgende 10 tot 12 weken. Het 'opbouwen' van de conditie/gezondheid staat centraal in het project. Daarnaast zijn de sociale contacten een wezenlijk onderdeel. Er wordt gewerkt naar een persoonlijk doel, dat bereikt kan worden met het persoonlijk opbouwprogramma van 10 à 12 weken.

https://www.sportzeeland.nl/aanbod/elke-stap-telt 

In gemeente Tholen zijn in de volgende plekken reeds Elke Stap Telt projecten gestart en zijn overgegaan in wandelgroepen.

  • Sint-Annaland
  • Sint Philipsland
  • Stavenisse
  • Poortvliet

Elke Trap Telt 

Dames en heren van 55 jaar en ouder worden uitgenodigd om in 10 tot 12 weken te werken aan de gezondheid. Dit doen we door tien weken lang te fietsen op ieder zijn eigen niveau. Aan de hand van een intake vragenlijst bepalen de begeleiders welk opbouwplan het meest geschikt is voor iedere individuele deelnemer. Dit opbouwplan, uitgewerkt door de KU Leuven, geeft aan hoeveel minuten of kilometers er gefietst moet worden.

https://www.sportzeeland.nl/aanbod/elke-trap-telt

In gemeente Tholen zijn in de volgende plekken reeds Elke Trap Telt projecten gestart en zijn overgegaan in een fietsgroep.

  • Sint Philipsland (Elke Trap Telt fietsgroep)
  • Sint-Annaland (Doortrappen fietsgroep)

Jeu de boules 

Wanneer er jeu de boulesbanen worden aangelegd in de kernen,moet er natuurlijk op gespeeld worden. Jij op Tholen helpt hier graag bij om dit op te starten om deze groep vorm te geven door middel van uitleg en begeleiding, waardoor er wekelijks een groep komt spelen. Om aan te sluiten bij deze groep hoeft men geen ervaring te hebben. Na afloop is het napraten onder het genot van een drankje enorm belangrijk. 

In gemeente Tholen zijn in de volgende plekken reeds Jeu de boules groepen opgestart: 

  • Sint Philipsland
  • Sint-Annaland